Bethesda přejde pod křídla Microsoftu

Už je to tak a je to šokující. Bethesda se bude stěhovat. Americký gigant Microsoft totiž uzavřel v pondělí se společností ZeniMax Media dohodu. Koupí ji za 7,5 miliardy dolarů (172,9 mld. Kč). Jedná se historicky o největší akvizici v herním průmyslu. Akvizice by měla být dokončena v druhé polovině fiskálního roku 2021.

Díky tomu jim do vlastnictví připadnou práva na takové značky jako Fallout, The Elder Scrolls, Starfield, Dishonored, DOOM, Wolfenstein...

Xbox Bethesda; screenshot: Xbox + Bethesda
Na všechny tyhle značky již brzy Microsoft získá práva

Již dříve se Microsoft vyjádřil s tím, že brzy oznámí něco velkého. Nikdo z nás ale jistě nečekal, že tím mají na mysli zrovna koupi ZeniMaxu spolu se všemi jejími společnostmi. Všechny dosud vydané hry Bethesdou by se měly objevit na Xbox Game Pass a ty budoucí mají být zpřístupněny předplatitelům, kterých je nyní kolem 15 milionů. Díky tomu si Microsoft posílí už tak nemalou pozici v herním průmyslu.

Zprávy o akvizici ZeniMaxu přichází v době, kdy nás brzy čeká uvedení nové generace konzolí a Microsoft si tím chce zajistit přísun exkluzivních herních titulů pro svou novou konzoli.

„Veškerá jejich skvělá práce bude samozřejmě pokračovat a růst a těšíme se, až jim poskytneme prostředky a podporu celé společnosti Microsoft, aby pro vás mohly své kreativní vize nadále rozšiřovat,“ uvedl k akvizici šéf Xboxu Phil Spencer.

Viceprezident společnosti Bethesda Softworks Pete Hines rovněž na oficiálních stránkách Bethesdy zveřejnil, co si o připojení k Microsoftu myslí.

A co si o přidání se k Microsoftu myslí sám Todd Howard zjistíte zde.